Ervaren - Bevlogen - IJzersterk

Over ons

WAJZ begon in 2009 met het ontwikkelen en geven van kennis- en vaardigheidstrainingen aan medewerkers in de zorg. In de jaren daarna is WAJZ stap voor stap uitgegroeid tot een bedrijf met een uitgebreid aanbod dat is gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling en het verbeteren van de  effectiviteit van teams, individuele medewerkers en managers in de zorg. Iedere dag gaan we met plezier aan de slag met teams en medewerkers die een stap vooruit willen zetten.

Onze drive

Al zolang we ons kunnen herinneren zijn we gefascineerd door de wereld van de zorg. Wat begon met een drive om zelf in de zorg aan de slag te gaan, is langzaam uitgegroeid tot een zo mogelijk nog grotere drive om de passie in de zorg levendig te houden. We kennen de heftige problematiek waar je als hulpverlener mee te maken hebt en we hebben zelf ervaren hoe dynamisch de werkomgeving kan zijn. We weten hoe lastig het is om in zo’n wereld flexibel en met een open-mind steeds weer beschikbaar te zijn voor iedereen. Hoe zorg je dat je jezelf niet volledig kwijtraakt, of op de automatische piloot je uren afdraait in afwachting van je vrije dagen?

Goede zorg kan alleen geleverd worden door mensen die op de eerste plaats goed voor zichzelf zorgen. Mensen die weten wat ze doen, waarom ze dat doen en die zicht hebben op hun eigen (on)mogelijkheden. En dat terwijl je kan rekenen op een team waarbinnen een ieder zijn eigen talenten benut en waar de verschillen tussen mensen worden gewaardeerd.

Passie voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers en de verbetering van teamsamenwerking met gezonde, vitale collega’s drijft ons iedere dag. Wat we doen kunnen we en vinden we leuk. We zijn niet op zoek naar zoveel mogelijk werk. Wel gaan we graag opdrachten aan waarbij we de overtuiging hebben dat we een zinvolle bijdrage kunnen leveren. Zodat het betreffende team of die ene medewerker weer het verschil kan maken in de zorg aan clienten.

Wat je van ons mag verwachten

Wij voelen ons verantwoordelijk, zijn kundig en betrokken. We bewegen doelgericht en ontspannen mee met deelnemers. We worden gewaardeerd om onze aandacht en deskundigheid voor teamprocessen en onze flexibiliteit als het gaat om de weg naar het doel. We doen niet zomaar wat, we zijn goed opgeleid en houden ons vak bij door onszelf voortdurend te ontwikkelen. Onze inzet is zo kort als kan en zo lang als nodig. En als de situatie vraagt om net een stapje meer te zetten dan doen we dat.

Wij zijn WAJZ

De meeste activiteiten bij WAJZ worden uitgevoerd door oprichter Victor Boldewijn en door Linda Vriend. Daarnaast werken we met een groot netwerk van mensen die wij in de loop der jaren zijn tegengekomen en die goed zijn in hun vak. Daardoor zijn we in staat om professionals in te schakelen waar wij alle vertrouwen in hebben en die van betekenis zijn bij vragen die wij krijgen. Hieronder stellen Linda en Victor zich graag voor. 

Victor Boldewijn

 

 

Mijn moeder wist al vroeg dat ik later ‘iets’ moest gaan doen waarbij ik veel zou moeten praten. Dat had ze goed gezien. Als kind stelde ik voortdurend vragen. En vandaag de dag zijn nieuwsgierigheid en verbazing nog steeds de grootste aanjagers bij alles wat ik doe. Waarom doen mensen wat ze doen? Waarom zeggen mensen wat ze zeggen?

 

 

Ik wilde in de psychiatrie werken omdat die wereld me enorm fascineerde. Toen ik aan de slag ging als poliklinisch en ambulant behandelaar en werkte met jonge mensen met psychotische stoornissen en angststoornissen wist ik: dit is mijn vak. Precies dit wil ik doen. Ik leerde hoe ik mensen met uiteenlopende en ingrijpende klachten een stap vooruit kon helpen en hoe ik overzicht, rust en uitzicht voor hen en hun omgeving kon creëren. Dat ik werkte in de psychiatrie en mensen op allerlei manieren mocht begeleiden en behandelen in de meest bijzondere – en soms bijna bizarre – situaties maakte me iedere dag trots. Ondanks de pijn en ellende die ik dagelijks voorbij zag komen ging ik er iedere dag opnieuw voor omdat het er toe deed.

 

 

Maar toen de term ‘productie’ zijn intrede deed in de GGZ werd het een wereld waarin ik me langzaamaan niet meer thuis kon voelen. De doelgroep waarmee ik werkte liet zich niet vangen in ‘minuten’. Het werd tijd om op zoek te gaan naar een andere invulling. Ik kon geen goede hulpverlener meer zijn omdat ik het niet kon invullen naar hoe ik dacht dat het het beste was. Daarnaast werkte ik al vanaf mijn 16e in de hulpverlening en had ik behoefte om even afstand te nemen van de vele crisissituaties die ik elke dag tot een goed einde moest brengen. Ik had behoefte aan werken in een ‘gezonde’ omgeving.

 

 

Ik kwam terecht in het Hoger Onderwijs waar ik als docent toekomstig hulpverleners ging opleiden. Ik ontwikkelde nieuw onderwijs en doceerde vakken als psychopathologie, psychologische gespreksvoering, casemanagement, preventie en sociale- en levenslooppsychologie. Deze vakken doceerde ik voor de opleiding Social Work en later voor de opleiding Toegepaste Psychologie. Ik heb naast onderwijsontwikkeling en doceren vooral ook gesprekken met studenten gevoerd over passie. Want zorg leveren zou je niet moeten doen zonder je hart. Dit vak doe je niet omdat het een tweede keuze is of omdat je enkel ‘iets met mensen’ wilt doen. De mensen met wie studenten later aan de slag gaan verdienen een hulpverlener die trots is op zijn/haar vak en er helemaal voor gaat.

 

 

Maar ook op de Hogeschool kwam ik uiteindelijk in de knel met de bureaucratie. Ik kon mijn ideeën er niet kwijt, althans niet snel genoeg in mijn ogen. De beperkingen die het gevolg zijn van grote organisaties gaan niet samen met mijn drive om mijn nieuwsgierigheid te volgen en efficiënt en doelgericht vooruit te komen. Toen ik stopte als hulpverlener en startte als docent heb ik WAJZ opgericht omdat ik vond dat je als docent ook in de praktijk actief moet zijn. Met WAJZ heb ik in de loop der jaren het werk kunnen creëren dat past bij wie ik ben en waar ik voor sta.

 

 

Ik heb in de GGZ geleerd om snel overzicht te creëren in crisissituaties, de angel ergens uit te halen. In mijn tijd in de politiek en het openbaar bestuur leerde ik onderhandelen en omgaan met (tegengestelde) belangen. Het onderwijs heeft me vaardig gemaakt in dingen overbrengen en de organisaties waar ik werkte hebben mij alle kansen gegeven om mezelf te ontwikkelen.

 

 

Ik ben ondernemend. Ik geloof dat alles wat je wilt mogelijk is. Het is mijn missie geworden om professionals in zorg- en hulpverlening te helpen zich verder te ontwikkelen, zodat zij met meer kennis, vaardigheden en passie hun werk kunnen doen. Ik leer managers over de kracht van teams en hoe je de kracht van een team zo kunt inzetten dat mensen het leuker hebben met elkaar en beter worden in hun vak. Met altijd betere resultaten tot gevolg.

 

 

Naast individuele medewerkers, teams en managers helpen bij hun professionele en persoonlijke ontwikkeling houd ik me onder andere bezig met ondersteuning bij cultuurveranderingen en nieuwe manieren van werken. In mijn achterhoofd gaat het me altijd om het positief stimuleren van passie en werkgeluk. Als mensen zien dat alles wat je wilt mogelijk is ben ik tevreden. Ik ben daar zelf het levende bewijs van. Ik run een succesvol bedrijf. Een uitgekomen droom die ik ooit niet eens durfde te dromen. Ik geloof dat leren ongoing is en dus niet ophoudt. Ik blijf dan ook voortdurend verschillende opdrachten aangaan, zoek samenwerkingsverbanden met mensen die me kunnen aanvullen of verbeteren en zet me in op verschillende terreinen: In de wereld van de politiek, de sport en natuurlijk de zorg.

 

 

Af en toe heb ik echt nog wel twijfels en denk ik…dat kan niet, dat lukt me nooit. Maar na een nachtje slapen weet ik: alles kan. Waar een wil is bestaat een weg. Voor jou dus ook:)

 

 

Victor heeft de opleidingen MWD, VO GGZ, pre-master Psychologie, de Master Social Work en nog enkele opleidingen op het gebied van gesprekstechnieken, teambegeleiding en didactiek gedaan. Hij houdt zich binnen WAJZ bezig met het ontwikkelen en geven van trainingen, vastgelopen casuïstiek en veranderingen in de werkcultuur.

Linda Vriend

 

 

Ik ging de verpleging in omdat ik ‘met mensen wilde werken’. Na enkele jaren werken in diverse zorgsettingen koos ik voor de ggz richting. Omdat ik mensen wilde begrijpen en mensen in nood wilde helpen omgaan met hun eigenaardigheden. En tot op de dag van vandaag ben ik niet meer opgehouden met leren over (disfunctioneel)gedrag en psychische (on)gezondheid. Hoe meer ik het begrijp hoe meer ik erachter kom dat menselijke valkuilen universeel zijn. Elk mens wil zich graag veilig voelen, uitgedaagd worden, ergens bij horen, autonoom zijn, zich kunnen identificeren met anderen, maar ook uniek zijn. En iedereen belandt zo nu en dan in valkuilen door conflicten in deze behoeften. Het gebeurt iedereen meer of minder vaak, met kleine en soms grote gevolgen. Want hoe groter je behoefte aan harmonie met je omgeving, hoe moeilijker het kan zijn om je vrij te voelen jezelf te zijn. Maar je kunt er veel van leren, zodat je je steeds verder ontwikkelt.

 

 

De drive achter deze thema’s komt voort uit mijn eigen ervaring: ik ben letterlijk weggerend uit een ogenschijnlijk stabiel leven. Na de geboorte van mijn kind realiseerde ik mij hoezeer ik iemand was geworden die ik niet wilde zijn. Hoe pijnlijk deze periode ook is geweest, ik zou het niet willen wissen. Ik heb er ontzettend veel van geleerd en het geeft me de drive om te doen wat ik nu doe.

 

 

Het is mijn missie geworden om inzicht te brengen in dilemma’s en herhalende valkuilen. Ik wil je  graag leren hoe je jouw sterke kanten en eigenheid zo kunt inzetten dat je werk (weer) leuk wordt en je samenwerking met anderen verbetert. Zodat je uitdagingen kunt aangaan en je toch veilig kunt voelen, zodat je helemaal je zelf kan zijn en er toch bij hoort, zodat je beseft dat je niet onmisbaar bent maar wel uniek.

 

 

Naast mijn werkzaamheden voor WAJZ ben ik moeder en voed ik samen met mijn partner mijn kind op in co-ouderschap. Daarnaast werk ik als verpleegkundig specialist/MANP in de Basis GGZ. Daar behandel ik mensen met psychische klachten en stoornissen, kortdurend en methodisch, van preventief tot curatief. Ik maak gebruik van mindfulness technieken, EMDR en cognitieve gedragstherapie en de inzichten en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar in de praktijk en in mijn eigen leven heb opgedaan, en nog elke dag opdoe. Want af en toe ik heb ik echt nog wel stemmetjes in mijn hoofd die van me verlangen dat ik mijn binnenwereld negeer. Maar dan haal ik even diep adem, kijk mezelf eens goed aan en weet: het mooiste wat je kunt worden is jezelf.

 

 

Jij dus ook!

 

 

Linda (MSc) heeft de HBO V, Master Health Care & Social Work en de Master Advanced Nursing Practice (Verpleegkundig specialist GGZ) gedaan. Daarnaast deed ze de opleiding tot Mindfulness Based Cognitieve Gedragstherapie en de opleiding tot VERS trainer (vaardigheidstraining emotieregulatie). Ook heeft ze  opleidingen op het gebied van trauma (EMDR) en Cognitieve Gedragstherapie (CGW) afgerond. Linda houdt zich binnen WAJZ bezig met de thema’s (werk)stress, grenzen, incidenten en mindfulness. Daarnaast doet Linda vrijwel altijd de individuele trajecten.